maanantai 29. elokuuta 2011

Fourbander Yagi

Minulla on koko kevään ja kesän tuossa pihalla pyörinyt kasaamaton tribander yagi HF:lle. Tai itseasiassa se on four-bander kun siinä on säteilijässä sovituselementti myös 40 metrille.
Kyseessä on jo bisneksen lopettaneen Italialaisen Eco Antennen tekemä 3-elementtinen 20-15-10 trappiyagi, johon tosiaankin on extrana ympätty säteilijään 40m tuubi. Eli säteilijä toimii 40metrillä dipolina.

Olen sitä pikkuhiljaa kevään ja kesän aikana kunnostellut ja kasaillut. Ohjeen mukaan tätä yagia syötetään suoraan 50 ohmin koksilla säteilevään elementtiin. Tällöin syöttökaapelin mitta täytyy olla hyvinkin tarkka, jotta antenni resonoisi kaikilla halutuilla bandeilla. Tähän minulla ei ollut mahdollisuutta, joten väsäsin puomiin kiinni 1:1 balunin, jonka kautta teho antenniin ajetaan, jolloin syöttökaapelin mitalla ei ole niin suurta merkitystä.

Keskiviikkona sitten pidimmekin paikkakunnnan hamssien tapaamisen tässä meidän tontilla ja innokkaan porukan kanssa koko komeus nostettiin tuonne minun kovin vaatimattomaan mastontynkään. Siellä jo valmiina olikin tuo Cushcraftin MA5B minibeam, jonka alle tämä italian-ihme sijoittui.
Väliä näille veljeksille tuli semmoiset pikkusen alta 3 metriä ja suunnat laitettiin 90 asteen kulmaan. Tällä minimoitiin antennien toistensa näkeminen sähköisesti kun tuo väli jäi kovin lyhyeksi.

Eipä siinä kauan nokka tuhissut kun raavas äijälauma oli jo antennia nostamassa. Mastomiehenä toimi Esa -8KTN, joka helpon näköisesti nosti haravan ylös ja kiepautti koko komeuden keskiputkeen kiinni.
Puomi ja elementit vaateriin ja kunnon kiristys, niin homma olikin sitämukaa selvä. Itse keskityinkin ihan suosiolla kahvinkeitto-/ liittimenteko puuhiin kun tuo sitkeä jännevaiva esti suuremmat loikkimiset.

No jokatapauksessa antenni oli nyt irti maapallosta ja tietty kun alan asiantuntijoita oli paikalla niin asianmukaiset mittaukset tehtiin samantien. Ja hienosti swr käyrä asettuikin niin kuin pitikin. Mukavat dipit oli neljällä bandilla. Ihan ne alimmat kohdat oli pikkuisen turhan ylhäällä 20m ja 10m:llä, mutta alle 1:1.5 oli joka CW alueella. Jostain syystä tuossa kuvassa tuo 40m arvo on korkeampi kuin nyt myöhemmin olen tarkistellut. Mittaushetkellä tosin Esa oli vielä mastossa, niin sekin voi vaikuttaa jonkin verran.

Eco Antenne 10-15-20-40 SWR käyrä 7-30 MHz

Käytännön testeissä tämä harava on toiminut ihan hyvin. Kaikki mitä olen tällä kuullut olen myös saanut workittua niin halutessani. Ensimmäinen testi pile-uppi oli DU1 filippiineiltä, ja kevyesti läpi heti ensi yrittämällä. Iltasella nousikin mukava KH7 - W6 keli ja testailin/vertailin Ecoa tuohon Cuscraftin 2el minibiimiin, niin noin 2-3 s-mittariyksikköä oli keskimäärin antennien ero Econ hyväksi kuuntelulla.
Tällähetkellä tuntemuksena on, että kyllä tästä selvä ykkösantenni tuli tälle minun asemalle. Minun puolesta talvi saa nyt tulla. Antenniasiat on nyt kondiksessa.

MA5B ja Eco Antenne tribander + 40m. OH8DR

Nyt OH8DR asemalla on:
2el ja 3el Yagi 10-15-20 m.
Kääntyvä dipoli 12-17-40 m.
Inv-V 80m.
4el 6metrille
6el 2metrille
Vertikaali 2X 5/8  2metrille


Ainoa mihin vielä pitäisi tehdä jokin systeemi on 30m. Siellä kun tuntuu olevan melkoiset dx-pippalot aina välillä. Mutta jospa se sitten ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti