tiistai 12. maaliskuuta 2013

Spratly Islands bandeilla





Kiistellyiltä Spratly-saarilta on taas signaalia tarjolla. Tällä kertaa Malesialaiset ovat aktivoituneet omassa hallinnassa olevalta Pulau LayangLayang-saarelta ja käyttävät koolina 9M4SLL. Asemat ovat pystössä 18.3 asti. Signaali ei ole ihan tukevimmasta päästä, mutta ihan workittavissa he ovat ok.
Tehoa heillä on käytettävissä 400W ja kaikki viisi asemaa ajavat bandeille vertikaaleilla.

Tuo prefiksi 9M4 on allokoitu vain erikoisimmille asemille eikä vain Spratly-saarille. 9M4 voi olla käytössä myös niin Länsi kuin Itä Malesian puolellakin. Käsittääkseni kuitenkin tämä on ihan ok DXCC-valid aktivointi, joten uusi maa tuli taas lokiin. Saattaa kylläkin olla niin, että olen jonkun malesian Spratly-saaren aikaisemminkin workkinut, mutta lokiohjelmani ei ole sitä osannut oikein nimetä. No jokatapauksessa nyt se on varmasti plakkarissa.

Nuo Spratly-saaret ovat olleet jo pitkään kiistanalaiset. Niitä kun haluaisi hallinnoida kuusi eri maata: Kiina, Taiwan, Vietnam, Brunei, Malesia ja Filippiinit. Alueella onkin tilanne aika tulenarka ja kahinoita tuppaa tulemaan aikaajoin.

Aikoinaan 1983 joukko saksalaisia radioamatöörejä yritti nousta eräälle saarelle aktivoituakseen radioaalloilla Spratlylta, saivat he vastaansa kiivasta tulitusta ja kaksi hamssia sai surmansa veneeseen. Kuuluisa operaattori Baldur DJ6SI säilyi hengissä saaden kuitenkin osumaa hänkin.

Kelit ovat olleet viimepäivinä todella muikeat. Olenkin yrittänyt aamuisin workkia mielenkiintoisia dx-asemia pois kuleksimasta. Olen myös aktivoinut kerhoamme OH8R bandeilla. Hyvin on ollut porukkaa kuulolla ja oma lähetykseni on kuulunut ihan reiluja dB-lukemia jopa ZL-maahan asti. Olen ihan tyytyväinen, kun ottaa huomioon, että ajan 100Wattia 10m korkeudella olevaan tribanderiin.

Luultavasti saamme nauttia hyvistä radiokeleistä vielä pitkään. Nyt pohditaankin onko tähän pilkkumaksimiin tulossakin kaksi huippua.. YLE kertoo.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti