sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

XT, TT ja EL sekä TX5K

Clipperton Isl. ..Pacific Ocean


Maaliskuu on alkanut dx-rintamalla mainiosti.  Monta peditionia on äänessä eri puolilta maailmaa ja workkimista piisaa. Tänään sunnuntaina istahdin hetkeksi kuuntelemaan, miten  puutoslistallani keikkuva XT eli Burkina Faso kuuluu. He ovat vielä äänessä pari-kolme päivää.

Huomasinkin heti, että keli oli mitä mainioin varsinkin tuonne eteläänpäin 15 metrillä. Ja siellähän se XT2TT antoi CW:ä tutulla paalulla kokoajan voimistuvalla signaalilla.   Hieroskelinkin jo käsiä ja virittelin Yausun taajuudelle ja upin metsästys alkoi. Pääsinkin käsitykseen aika nopeasti ja ei muuta kuin sormet bencherin lavoille....mutta sitten se räsähti..QRX for lunch. Kusonpito afrikasta loppui kuin seinään. Kyllähän minä sen ymmärrän että reissussa pitää syödä ja pitää taukoja...mutta miksi juuri silloin kun kerrankin satuin bandeille hyvän kelitilanteen vallitessa.. heh. No minkäs teet.. ei muuta kuin muuta metsästettävää hakemaan.

Keli alkoikin nousta pikkuhiljaa myös 10metrille ja nimenomaan Afrikasta. Clusterivihjeen perusteella parkkeerasin kuuntelulle kun TT8/-asema Tsadista aloitteli pileuppia ja siinä vielä rähinän ollessa maltillinen sainkin kuson helposti. Tämä oli tällepäivää uusi maa #1.

No hetken sen jälkeen tärähti clusterille vihje Liberiasta läntisestä-afrikasta olevasta asemasta EL2DT. No sekin oli kertakaikkiaan helppo workittava kuson mennessä perille het ensi yrittämällä. Näin tuli jälleen uusi maa lokiin.. tällepäivää se oli #2.

Kun olin saanut Liberian kuson lokiin, niin saman tien 10metrille ilmaantui XT2TT heidän paalukseen ottamalleen taajuudelle huhuileen CQ:ta. Lounaan olivat tieten saaneet syötyä ja pöhinää laitettiin taas eetteriin. Tännekkin sain yhteyden heti ekalla kokeilulla kun vihjeitä tästä ei vielä oltu ehditty laittaa tietoverkkoihin. No tämä oli tälle päivälle uusi maa #3. Olin saldoon ihan tyytyväinen. Afrikan maiden puutteet hupeni melkoisesti.

Huvikseni vielä workin jonkin spezial event aseman Algeriasta. 7T50ARA koolilla juhlistavat 50-vuotiasta Algerian paikallista radioamatööriliittoa, joka on siis perustettu 1963. Jos nyt oikein ymmärsin heidän qrz-sivuilta. Signaali oli kyllä päivän kovinta antia tänään 10metrillä ja operaattorin cw-taidot oli kyllä kiitettävät.

Sitten äkkäsin vielä XT2TT aseman 12metriltä huhuilemasta ja signaali kilahti perille saman tien ok. Tällä pediksellä on käytössä todellinen real-time online log service. Nimittäin menin noin puolen minuutin perästä kuikuileen heidän online lokia niin siellä oli jo minun molemmat kusot 10m ja 12m vaikka jälkimmäisestä tosiaankaan ei ollut kulunut kuin 30sec.
Oikein hyvä..olisipa aina näin. Tietysti tämä riippuu siitä minkälaisessa maailman kolkassa sitä asemia pidetään pystössä ja onko vakaata nettiä saatavilla.

Iltapäivän päätteeksi tuli TX5K Clipperton-saarelta ääneen 15m ja 17m bandeilla. Kumpikin kuului minulle pihinällä, joten mitään saumoja rähinästä läpi pääsemiseksi ei kertakaikkiaan ole. Uppikin oli levennyt ennätysmäisen laveaksi. Tätä on parein odotella reilu viikko ennen kuin uskaltaa sekaan. Ehkä jotain iltamyöhän avauksia voisi kokeilla kun keli Pacificiltä ei yllä eteläiseen eurooppaan.

Clipperton on siis ympyränmuotoinen maakaistale jonka sisälle jää laguuni. Atolli kuuluu Ranskalle, sillä 1700-luvun alussa ranskalaiset tutkimusmatkailijat Chassiron ja Dubocage löysivät sen. Saari sijaitsee noin 1300 kilometriä lounaaseen Meksikon rannikolta Tyynellämerellä ja siellä on aikoinaan tuotettu tuolle alueelle tyypillistä guanoa, jonka koostumusta en nyt tässä ala sen kummemmin selvittelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti