tiistai 4. syyskuuta 2012

RI1ANF - South Shetland Islands

South Shetland Islands - etelämantereen vieressä.


Tässä taas syksyä kohden selvästi alkaa radioaktiivisuus nousemaan tässäkin QTH:ssa.
Yrittelin sunnuntaina kuullostella 12m:llä American Samoalla olevaa porukkaa, mutta tulos oli sangen laiha. Tuohon käänneltävään dipolin tapaiseen ei kuulunut valitettavasti pihaustakaan. Kieltämättä reitti Samoalle on hankala ja keliä vaaditaan, jos täällä päässä kovin vaatimattomalla alumiinimäärällä ollaan liikkeellä.

Nooh...en lannistunut. Napsautin rigin 20metrille ja pyörittelin vefon bandin alun dx-kaistalle. 14002 kuului todella lujaa selvästi vanhanajan dx-flutterilla tuleva signaali. Nopea vilkaisu clusterille ja asia oli sillä selvä...minulle uusi maa äänessä. Vanhalla ajalla viittaan niihin vuosien 1991-1992 keleihin kun signaalit oli kertakaikkisen voimakkaita ja dx-kusoja pidettiin vaikka hetekalla. Voimakkaassakin dx signaalissa on se tietty mukava väreily, minkä ainakin kokenut dx-korva tunnistaa.

Alkoi kiivastahtinen uuden maan jahtaus. Oleg siinä piteli vastaanottoa Etelämantereeseen kuuluvalta South Shetland saarilta, joilla yhdellä sijaitsee Venäläisten tutkimusasema Bellinghausen (tarkemmin King George Isl.).  Koolina Olegilla on suht tiheään nykyisin clusterilla vilahteleva RI1ANF.  IOTA AN-010

Signaali oli todellakin tukeva. Ihan siinä liikuttiin mittarin lähes punaisella osalla. Samanlaista havaintoa olivat tehneet myös monet keski ja eteläeuroopan kolleegat. Pile-up oli kohtuullisen runsaslukuinen ja clusterille tipahteli boooming-spotteja.

No ei siinä auttanut kuin ryhtyä haarukoimaan uppia, joka tuntui sinkoilevan 1-3 kHz akselilla. Hammasten kiristelyä aiheutti samantien kun kuulin, että naapuri Mikko -8FKU..hanhikiven juurelta napsautti kuson Spiderilla saman tien. Painoin leuan rintaan ja jatkoin vefon pyörittelyä.

Tilannetta helpotti kuitenkin kun kuulin mistä Oleg poimii keskieurooppaa. Joten ankaran 30min haarukoinnin jälkeen sain kuin sainkin napattua kuson lokiin ja uusi maa pääsi tilastoihin. Kuso syntyi helposti ja kopitusvaikeuksia ei täältäkään päin ollut. Ainoaa päänvaivaa aiheutti säännöllisen epäsäännöllinen uppi. No tyylinsä kullakin...asemien paljous varmaankin aiheuttaa tämän.
Ollaan kiitollisia, että tätäkin harvinaista saarta kuullaan bandeilla todella aktiivisena. Tnx Oleg !

QSL via ZS1ANF tai RK1PWA




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti